Hoed & Rand [H&R]

Chido Govera

Screen Shot 2015-10-18 at 20.42.43

Wie is Chido GOVERA?

Chido Govera is een jonge Zimbabwaanse vrouw. Haar voornaam is een Shona-naam die passie betekent. Ze groeide op als weeskind, was als zevenjarige een moeder voor haar broertje en had de zorg voor haar bijna blinde grootmoeder.

Als achtjarige had ze al het meest afschuwelijke misbruik ervaren, haar aangedaan door naaste familie. Ze nam zich toen voor dat als ze ouder was, dat ze andere weeskinderen zou behoeden voor het lijden dat zij en zo vele anderen hadden moeten doorstaan.

Toen ze elf was kreeg ze een unieke kans om over voedsel en paddestoelen te leren. Met het kweken van paddestoelen was ze in staat om haar dierbaren te voeden en hulp te bieden aan de weeskinderen in haar omgeving. Ze had het geluk dat er ​​goede ‘mentoren’ waren die haar de fijne kneepjes van het paddestoelenkweken bij konden brengen.

Als jonge professional bereikte zij door de jaren heen meer dan duizend vrouwen in gemeenschappen in Zimbabwe, Congo, Ghana, Kameroen, Tanzania en Zuid-Afrika. Met haar werk bereikte zij scholen en gemeenschappen in India, aboriginals in Australië, en ondernemers in de VS en door heel Europa heen.

Op haar zevenentwintigste kan Chido terugkijken op zestien jaar van rijke ervaringen. Daarop voortbouwend koestert zij haar droom om weeskinderen en vrouwen in ontwikkelingslanden te inspireren om change agents te worden voor een betere samenleving. “Wij zijn geen slachtoffers. We zijn begiftigd met heel veel potentieel mits wij de juiste middelen leren hanteren en de beste voorbeelden om ons heen zien”, aldus Chido Govera.

Chido GOVERA is nog jong maar zij is zeer enthousiast en toegewijd aan de empowerment van kansarmen. Zij wil de hand reiken aan hen die eerder nooit werden bereikt. Ze spoort kansarmen aan om zichzelf noch als hulpeloze slachtoffers te beschouwen, noch vol wrok te zijn en onmachtig tot het nemen van verantwoordelijkheid voor het veranderen van de eigen leefomstandigheden.

Uit Chido Govera’s arbeid om dit slachtoffer-denken te ontmoedigen, verantwoordelijkheid te bevorderen en weeskinderen als zijzelf de mogelijkheden te tonen die er om hen heen zijn, ontstond de Future of Hope Foundation.
“Toen ik acht was zei ik tegen mijzelf dat dit iets was om een halt toe te roepen als ik ouder was. Ik wil andere weeskinderen bereiken en ervoor zorgen dat zij nimmer zullen ervaren wat ik meemaakte. De gedachte dat ik kan helpen heeft mij sterker gemaakt. Het geeft me elke dag iets om naar uit te kijken, zelfs als ik niet altijd goed weet hoe ik de dingen gedaan kan krijgen.”

Bron: http://www.thefutureofhope.org/content/chido-govera | Ned. vert.: A.M.