Hoed & Rand [H&R]

Onderzoek: versnelde afbraak, plastics

39 1Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat oesterzwammen de afbraak van plastics versnellen. LIVIN STUDIO bouwde in samenwerking met onderzoekers van de universiteit Utrecht een installatie, het Mutuarium, waarin oesterzwammen groeien op agaragar (een zeewier) en worden gevoed met plastic. Na een kick-start met UV-licht wordt het plastic door de oesterzwammen afgebroken.

Het plastic wordt niet teruggevonden in de oesterzwammen. Uiteindelijk levert het Mutuarium weer een eetbaar product op, waarvoor studio LivinĀ  speciaal eetgerei ontwierp.

***

H&R betwijfelt of alle plastics door oesterzwammen worden aangetast. Oesterzwammen worden doorgaans gekweekt in plastic filter- of kolomzakken en daarbij ziet H&R geen spoor van aantasting. Wanneer de plastic zakken in de oesterzwammenteelt kunnen worden vervangen door afbreekbare plastic zakken, dan maakt dit de teelt een stuk milieuvriendelijker. Daarom doet H&R onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van afbreekbaar plastic in de zwammenteelt. In de eerste experimenten worden afbreekbare tassen van EkoPlaza gebruikt.

Ter verdere informatie: oesterzwammen worden ook ingezet voor het reinigen van met olie vervuilde grond.