Hoed & Rand [H&R]

Scholen

De recyclette: een kind kan de was doen

Voor het basisonderwijs biedt H&R een programma aan waarbij scholen het stokje van de kringloop-estafette die tijdens Alkmaar aan Zee (juni 2015) begon, aan elkaar doorgeven. De kringloop breidt zich als een heksenkring over Alkmaar uit. Steeds meer scholen sluiten zich aan en werven bedrijven die zich bij de kringloop voegen.

In een eerste bijeenkomst zitten de kinderen in een kring op emmers. Zij horen het verhaal van een weeskind dat door paddenstoelen werd gered. Zij praten over paddenstoelen in de natuur en leren dat afval niet bestaat in de natuur!

Daarna gaan ze aan de gang met DHZ zwamemmertjes waarin ze op koffiedik van thuis, van school of van een horecagelegenheid oesterzwammen kweken.

De emmer waarop de kinderen tijdens het kringgesprek zitten, is de mal voor het heksenkringkrukje dat zij gaan maken: een laagje geprepareerd zaagsel met H&R supersnuif op de bodem en drie pootjes erin. Wanneer de kinderen na een week terug komen, is het samengegroeid tot een krukje waarop ze kunnen zitten. Nog een week later groeit langs de rand van het krukje een heksenkring oesterzwammen. Geheel biologisch met alleen een snuifje hokus pokus.

53 2